Gesprek, bemoediging, gebed

Racham betekent barmhartigheid. Dat is een oud Nederlands woord en betekent zoiets als: vanuit je hart meeleven met iemand. Het woord ‘hart’ zit er dan ook in. Vanuit mijn haart loop ik een poosje met mensen mee. Zo kort of lang als jij dat wilt. Soms hebben we maar één gesprek nodig, soms duurt het contact jaren.

Ik ben geen hulpverlener, maar wil graag klaarstaan voor mensen die te maken hebben met (chronische) ziekte, en/of met zorgen. Ik heb ervaren dat het vaak lastig is om dingen te bespreken met bijvoorbeeld een arts, maar ook met familie en/of kennissen. Zelf heb ik ook een chronische ziekte, namelijk Multiple Sclerose, waardoor ik jarenlang gehandicapt was. (Hier lees je mijn persoonlijke verhaal). Om dit vrijwilligerswerk goed te kunnen doen, heb ik de studie voor leef coach gevolgd.

Je kunt van mij verwachten dat ik mij met hart en ziel zal inzetten. Om naar je te luisteren, met je te praten. Je te bemoedigen, maar ook om met je mee te lijden als je het moeilijk hebt. Of om met je te lachen en het gezellig te hebben. En wanneer je dat wilt, bid ik met je.

Dat laatste natuurlijk alleen als je dat wilt. Maar we hebben gemerkt dat voor velen het gebed een troost kan zijn. Je hoeft helemaal niet gelovig te zijn om te bidden. Jezus is er voor iedereen. Hij luistert altijd. En soms gebeuren er wonderen na het gebed. De bekende komiek Toon Hermans zei het als volgt:

Je hebt iemand nodig
stil en oprecht,
die als het erop aankomt
voor je bidt en voor je vecht.
Pas als je iema nd hebt
die met je lacht en met je grient,
dan pas kun je zeggen:
ik heb een VRIEND!